Over kaas

De bereiding van Rotteveel Boerenkaas

Van ongeveer 65% van de melk van onze koeien, maken we echte, rauwmelkse Boerenkaas. Boerenkaas is een Europees beschermde naam volgens GTS: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Belangrijkste kenmerken zijn dat de kaas wordt gemaakt op de boerderij van rauwe melk. Kaasmaken van rauwe melk is speciaal en levert de boerenkaas zijn rijke smaaksensatie. Daarnaast maken wij voor de bereiding nog gebruik van houten vaten en linnen doeken. Ook bijzonder is dat we de wrongel kruimelen voordat deze het vat ingaat. In plaats van een enkel gat vind je daarom allemaal kleine gaatjes in onze doorsnede. Een arbeidsintensief proces, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit de smaak ten goede komt!

De smaak van Rotteveel Boerenkaas

Rotteveel Boerenkaas wordt gekenmerkt door een lichtpittige bite. Romig, maar goed op smaak en bij uitstek geschikt om op te leggen tot hij één of twee jaar oud is.

We verkopen de volgende soorten kaas:

  • Jong belegen 4-6 maanden
    Licht pittig
  • Belegen 6-8 maanden
    De karakteristieke smaak ontwikkelt zich!
  • Oud 8-12 maanden
    Het zout in de kaas kristalliseert en de kaas is vol op smaak.
  • Overjarig Ouder dan 1 jaar
    De kaas brokkelt en is bij uitstek geschikt voor bij een goede borrel
  • Kruiden
    Voor de bereiding van kruidenkaas worden de kruiden op de boerderij geweld en vervolgens toegevoegd aan de wrongel voordat deze het houten kaasvat ingaat. We verkopen kaas met de volgende kruiden: komijn, fenegriek en Italiaanse kruiden.

Waardering

Onze kaas staat ook bekend om zijn kwaliteit en goede smaak. We nemen al jaren deel aan de landelijke Cum Laude Awards voor de verkiezing van lekkerste Boerenkaas en eindigen ook al jaren in de top van Nederland.

In 2021 wonnen wij zelfs de Den Besten Cum Laude Award (overall prijs) voor onze overjarige kaas!

Cum Laude Prijzenkast:

2022

  • Categoriewinnaar (Platinum) voor de oude Boerenkaas
  • Zilver voor de belegen Boerenkaas

2021

Den Besten Cum Laude Award voor allerbeste kaas gemaakt op de boerderij!

  • Goud én de Award voor de overjarige Boerenkaas
  • Zilver voor de belegen Boerenkaas
  • Zilver voor de Italiaanse kruidenkaas

2020

  • Goud voor de belegen Boerenkaas
  • Zilver voor de Boerenkomijn
  • Zilver voor de oude Boerenkaas

2019

  • Goud voor de oude Boerenkaas
  • Goud voor de Boerenkomijn
  • Brons voor de belegen Boerenkaas

2018

  • Goud voor de oude Boerenkaas
  • Zilver voor de belegen Boerenkaas
  • Zilver voor de jong-belegen Boerenkaas

2017

  • Goud voor de oude Boerenkaas
  • Zilver voor de belegen Boerenkaas

2016

  • Met 96 punten de hoogste score in de technische keuring voor de belegen Boerenkaas

2015

  • 3e prijs voor de belegen Boerenkaas
  • Aanvullend riep de kinderjury deze Boerenkaas uit tot de lekkerste Cum Laude Kinderkaas!